Dersim Barosu'nda gerçekleşen ortak açıklamaya Baro'nun yanı sıra, Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Ziraat Odası, Şoförler Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi, Bedensel Engelliler Derneği, Pir Sultan Abdal Derneği, Demokratik Alevi Dernekleri Genel Merkezi, TMMO Temsilciliği, Arıcılar Birliği, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği, Dersim Kültür Derneği ve SMMMO Temsilciliği destek verdi.
Dersim Baro Başkanı Vekili Özgür Ulaş Kaplan tarafından okunan ortak açıklamada şunlar kaydedildi: "Ülkede, bölgede ve ilimizde 30 yılı aşkın süredir devam eden çatışma ortamı ilimizde ekonomik , sosyal alanda ciddi tahribatlar yaratmıştır. 1990 sonrası köy yakmalar ve göçler sonrası ilde tarım, hayvancılık ve sanayi tamamen durma noktasına gelmiştir.
Dersim halkı metropol illerle aynı konumda olmadığı için kendi çocuklarının geleceği için tek çare olarak 1960’lardan beri okumayı önüne hedef koymuş ve çocuklarının okuması için tüm fedakarlığı yapmıştır. Bu nedenle 12 Eylül’den günümüze kadar eğitim alanında zaman zaman üniversiteler arası ülke birincilikleri almıştır ve son yıllarda Türkiye Teog birinciliğini tüm olumsuz koşullara rağmen kazanmıştır.
15 temmuz darbesi sonrası hayata geçirilen OHAL ve KHK ler gereği ilimizde 418 öğretmen ve 86 memur olmak üzere 504 kişi okulların açılmasına bir hafta kala açığa alınmıştır. Bu uygulama Tunceli Halkının ülke genelindeki başarısını sekteye uğratmaktadır. Aynı zamanda ilimiz esnafı da ekonomik olarak mağdur olmaktadır. Görevden alınan öğretmen ve personellerin bir çoğu kredilerle konut sahibi olmuş, bir çoğunun yüksek öğrenimde çocukları eğitim görmekte olup bütün ailelerin tüm geçim kaynakları kendileri ve sadece yürütmekte oldukları meslekleridir.
Yaklaşık 9 ay önce sendikanın aldığı karar gereği bir gün okula gitmeyen öğretmenler hakkında milli eğitim tarafından hiçbir soruşturma açılmadan ilimizde 504 öğretmen ve memurun açığa alınması ildeki öğretmenler ve halk tarafından protesto edilmiştir. İlde bulunan sivil toplum örgütleri ve milletvekillerin valilik ve bakanlık nezdinde yaptığı görüşmeler sonucu 419 öğretmen ve memur görevine iade edilmiştir. Halen 85 öğretmen ve memurun soruşturması devam etmektedir. Öğretmen ve memurların görevine iade edilmesiyle ilgili kararı olumlu buluyoruz.
Bizler aşağıda imzası bulunan Dersim Sivil Toplum Örgütleri, çocuklarımızın geleceğine müdahale eden bu karardan vazgeçilmesini başta Cumhurbaşkanı, Başbakan, milli eğitim bakanı ve ilimiz yöneticilerinden talep ediyor, 85 öğretmen ve memurunda en kısa zamanda eğitim ve öğretimi devam ettirmeleri için görevlerine iade edilmelerini istiyoruz. Suçlu varsa bunlarında adalet önünde yargılanmaları hukuk devleti olmanın gereğidir.
Bölgede devam eden çatışma ortamının son bulması, her gün onlarca insanın hayatını kaybettiği bir ortamda barış sürecinin başlaması, bölgedeki halkın ve sivil toplum örgütlerinin en önemli talebidir.
TBMM de bulunan tüm partilerin gerekli çabaları sarf ederek 12 Eylül darbe anayasasını değiştirerek yeni bir anayasa çıkarılması, ülkede bulunan insanların, inanç gruplarının ve azınlıkların kendilerini özgürce ifade edebileceği bir ülke yaratılması bizim talebimizdir."